Lipplaten in Afrika

Goedemiddag! Als eerste willen wij jullie een gelukkig Nieuwjaar wensen en dat al jullie wensen mogen uitkomen! Hopelijk hebben jullie ook een fijne kerst gehad. Helaas is de vakantie alweer bijna voorbij. Niet getreurd, want wij komen weer met een nieuwe blog.

Dit keer gaat het over lipplaten, je weet wel, die in Afrika. Nu zijn er niet zoveel stammen meer als vroeger in Afrika, maar er is nog wel een aantal die primitief leven. Er is een stam genaamd de Mursi waarbij de vrouwen een lipplaat dragen, soms van hout, soms van klei. Waarom deze vrouwen ze dragen is nog steeds niet duidelijk, maar er zijn wel bepaalde theorieën voor deze versiering:

1.)    Om te zorgen dat de slavenhandelaren deze vrouwen niet wilden, omdat ze dan onaantrekkelijk zouden zijn.

2.)    Deze vrouwen laten hun dapperheid zien en vinden het zelf ook mooi.

3.)    Deze vrouwen zouden een lipplaat hebben om te laten zien hoe welvarend zij zijn. Hoe groter de lipplaat, hoe meer waard zij is en dus hoe groter de bruidsschat.

Deze vrouwen beginnen aan een lipplaat als ze in de puberteit zitten. Tegenwoordig laten meisjes echter minder snel een lipplaat zetten. Het kan zijn het meisje ruzie krijgt met de familie. Dat is een van de redenen waarom een meisje vaak toch een lipplaat laat zetten. Ook speel toerisme een rol. Als je naar Ethiopië gaat en je wilt deze stam ontmoeten en daar foto’s van wilt maken, dan willen zij daar geld voor. Vaak 2 à 3 birr. 1 birr is slechts 4 eurocent. Dus dat is in onze ogen echt niets, maar voor de mensen in Ethiopië is dat wel veel.

Als een meisje een lipplaat laat zetten, slijpt de vrouw die deze daad verricht het mesje eerst en maakt daarna een gaatje in de onderlip. Dit wordt weleens als pijnlijk ervaren. Daarna gaat er een houten stokje doorheen zodat de wond niet dicht gaat. Later als de wond genezen is, wordt de lip opgerekt tot ongeveer 15cm. Het ligt eraan hoe groot de vrouw het wil hebben, want het is wel erg pijnlijk om hem steeds op te rekken….

Een filmpje waarbij een Mursi-vrouw laat zien hoe de lip als het ware gepierced wordt.

http://www.youtube.com/watch?v=bkC6-miUcNg

Image

Wij zelf vinden dit een vorm van schoonheid van de vrouw. Wat vinden jullie? Verminking, schoonheid of vinden jullie het maar niets? Laat het ons weten!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Buitenlandse versieringen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s